Hoppa till innehåll

Vanliga frågor

Behöver jag boka tid?

Nej du behöver inte boka tid. Vi har drop-in under våra öppettider vilka du finner under fliken öppettider.  

Ska jag skriva under handlingen innan jag kommer till er?

Nej det ska du inte göra. Handlingar på vilka vi ska bevittna din underskrift måste skrivas under på vårt kontor. Giltig legitimationshandling måste medtas. I vissa fall står det i handlingen vilken typ av ID-handling du ska uppvisa. Det är då viktigt att du har med dig just denna handling. 

Hur lång tid tar det?

Enklare ärenden kan ofta bli klara direkt medan man väntar beroende på om en notarius publicus finns tillgänglig på kontoret. I annat fall blir handlingen klar inom 24 timmar. För större volymer av handlingar eller mer komplexa ärenden kan handläggningstiden vara längre. 

När har ni öppet?

Vi har öppet på vardagar mellan 9-17. På fredagar stänger vi klockan 16.00. Vi har stängt för lunch mellan klockan 12-13 alla dagar. I samband med helger samt under sommaren har kontoret avvikande öppettider. Dessa framgår alltid under fliken öppettider. 

Kan ni översätta?

Nej vi översätter inte handlingar utan hänvisar till Kammarkollegiets auktoriserade översättare. 

Vad kostar det?

Våra priser beror på vilken tjänst vi utför. Våra vanligaste priser hittar du under fliken priser. 

Kan ni komma till mig?

Ja, vi gör hembesök och vi kan också komma till ditt företag. Vi debiterar då arvode per timme. 

När betalar jag?

Du betalar när du lämnar in din/dina handlingar. 

Hur betalar jag?

Det går bra att betala med VISA, MasterCard och American Express. 

Kan ni både legalisera en handling samt utfärda apostille?

Ja det kan vi. Vi har två notarius publicus på vårt kontor.

Behöver jag komma in personligen? 

Det beror på. Om du ska signera en handling behöver du komma in till vårt kontor och göra det. Behöver du exempelvis en apostille på ett personbevis eller registreringsbevis behöver du inte komma personligen. 

Behöver jag själv ta med kopian som ska bestyrkas?

Nej, det behöver du inte göra. Du ska medta originalhandlingen så tar vi en kopia av den på vårt kontor. Vanligtvis tar vi kopia i en färgkopiator. 

Kan jag skicka handlingar till er för apostille?

Ja det kan du göra. Förutsättningen är då att det är en handling som kan erhålla apostille direkt. Kontakta oss för ytterligare information. 

Kan jag skicka handlingar till er för legalisering?

Nej, det kan du inte göra. Vi tar inte emot handlingar för legalisering via post. Om du behöver en apostille på en handling som vi kan utfärda apostille på direkt kan vi dock hjälpa dig med det via post. Se svar ovan. 

Vad är apostille?

En apostille är ett intyg av allmänna handlingar. Detta intyg ska se ut på ett visst bestämt sätt och följer bestämmelserna i Haagkonventionen från år 1961.

Utfärdar ni apostille?

Ja, vi utfärdar apostille. En apostille kostar 350 kronor.

Vad innebär apostille?

När en handling har erhållit en apostille ska den i huvudsak vara undantagen från ytterligare legaliseringar.  

Vad kostar en apostille?

En apostille kostar 350 kronor.

Vad behöver jag ha med mig?

Du behöver ha med dig handlingen som ska intygas. Vi skriver inte ut handlingar. Du behöver också ha med dig giltig legitimation. I vissa handlingar som exempelvis spanska fullmakter så behöver du även ha med dig personbevis. Du är välkommen att kontakta oss om du behöver ytterligare information. 

Upprättar ni handlingar?

Vi upprättar inte den typ av handlingar som ska användas utomlands exempelvis en fullmakt. Dessa handlingar bör upprättas i det land i vilket det ska användas för att på så sätt uppfylla de krav som ställs i det landet. Behöver du hjälp med att upprätta svenska handlingar för användning i Sverige exempelvis testamente eller äktenskapsförord är du välkommen att kontakta oss. Gå då gärna in på Advokatfirman Grönstedts hemsida www.gronstedt.com

Hur blir man notarius publicus?

Länsstyrelsen förordnar om vilka som är notarius publicus. Man kan vara antingen ordinarie notarius publicus eller biträdande notarius publicus. Det ställs höga krav på den som vill bli notarius publicus. Man ska ha avlagt juristexamen (tidigare jur.kand.), inneha tillräckliga språkkunskaper, inte vara försatt i konkurs samt i övrigt vara lämplig för uppdraget. 

Finns ni på andra ställen än i Stockholm

Vi finns bara i Stockholm. I varje län i Sverige ska det dock finnas en notarius publicus förordnad. Länsstyrelserna i varje region har listor på förordnade notarius publicus inom regionen.

Hur hittar jag till er?

Vårt kontor är centralt beläget på Östermalm i Stockholm. Adressen är Styrmansgatan 41. Vi har egen ingång från gatan. Det går enkelt och lätt att komma in med exempelvis barnvagn eller rullstol.